Valoració del sector turístic a La Vall d’en Bas l’estiu 2020

Des que al mes de juny es va donar per acabat el període de confinament, La Vall d’en Bas ha estat un municipi molt visitat.
A l’Oficina de Turisme, situada a Can Trona, s’ha rebut una gran quantitat de turistes que buscaven un espai natural tranquil per a poder passejar, fer esport i visitar zones de bany i pobles amb encant. Com cada any, el gruix de turistes més important  ha arribat des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Ara bé, a diferència del 2019, aquest 2020  ha augmentat el percentatge de visitants de Tarragona i els de la mateixa província de Girona. De forma més excepcional també s’han atès visitants de València, d’Andorra, d’Holanda i de França.

Aquesta gran afluència es va començar a notar a finals de juny amb un augment de consultes telefòniques i presencials i així ha seguit durant tota la temporada. Tant juliol com agost han estat mesos molt bons per a Can Trona- Centre de Cultura i Natura. L’aplicació Bas de Màgia ha estat molt demanada per les famílies i l’exposició de talles de fusta d’en Joaquim Castañer i la dels Ocells de La Vall d’en Bas de Fran Trabalon han rebut molt bones valoracions.

 

Ferran Campillo, pediatre ambiental a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa

piulada 2

 

Laura Fernández, guia i coordinadora dels centres d’informació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

piulada 1

 

Pel que fa a les cases de turisme rural, l’ocupació ha estat del 90%. La tècnica de l’àrea de cultura i turisme, Laura Canalias, ha contactat amb diversos agents del sector per tal de fer una primera valoració de la temporada al municipi. Una valoració que vol ser més qualitativa que quantitativa. En general, les sensacions són molt positives.

Les responsables de la casa rural Mas el Ferrés de Joanetes, Carme Puigdemont i Magda Roca, ens comenten: “L’any passat el més fort van ser les dues primeres setmanes d’agost. Aquest any ha set com si de juny a setembre estiguéssim en aquesta primera quinzena on el turisme és sempre més fort. No hem parat… hem treballat moltíssim!” En el seu cas, la procedència dels hostes que han atès ha estat principalment de Catalunya de la província de Barcelona i Tarragona. De manera més esporàdica també han atès clients del País Basc.

Una experiència molt similar ha estat la dels Apartaments de Mas Rafalot a Sant Esteve d’en Bas: “A partir de Sant Joan la cosa ja va començar a arriar molt bé. A més, vam tenir la sort que un dels apartaments vam poder llogar-lo durant tot el mes de juliol a un matrimoni d’arquitectes que estaven treballant amb els Aranda Pigem i Vilalta, un professor del curs que ells ofereixen i la seva dona xinesa es van allotjar a casa nostra (…) L’agost també ha estat molt bo, podríem dir que hem tingut un 98% d’ocupació. D’aquests, el 90% era gent de l’Àrea Metropolitana i la resta han vingut des de Saragossa, València i Madrid.”

A Mas Rubió valoren l’estiu dins la normalitat que han viscut cada estiu, no han vist gaire diferència perquè han omplert en la mateixa mesura que anys anteriors. El que sí que ens comenta la seva propietària, Gemma Puig, és que alguns usuaris li han anul·lat reserves que tenien fetes arran de les declaracions que s’han anat sentint en els mitjans de comunicació. Des del seu punt de vista, aquest tipus de comentaris fan mal al sector, ja que sovint no són del tot clars i, sobretot, no s’especifiquen que les restriccions no afecten als allotjaments turístics com el seu. A més, ella ha pres mesures de seguretat des del primer dia restringint àrees de la casa que són exclusives per a cada habitació, cosa que garanteix la separació i les distàncies de seguretat.

mas rubio

 

Altres activitats relacionades amb el turisme, més enllà de les cases rurals, també han tingut una bona afluència, com és el cas de les visites guiades que es fan a Mas la Coromina. La seva responsable Isabel Castanyer ens comenta: “ha set molt sorprenent per nosaltres, no ens esperàvem un juliol que hi hagués tanta gent per aquí. Normalment els juliol solen ser molt fluixos aquí a la Garrotxa, perquè la gent prefereix anar a la platja, però aquest any el percentatge d’augment ha estat enorme. Ha set un any que s’ha treballat molt i a l’agost també les primeres setmanes hi ha la sensació d’haver treballat bé.” Les 3 primeres setmanes d’agost van fer casi cada dia 2 torns, és a dir que atenien cada dia unes 30 persones per dia de mitjana. Actualment han reduït els torns a 10 persones per assegurar-se el compliment de la normativa.  

Mas La Coromina 1 Mas La Coromina 2

En definitiva, l’aposta que s’ha fet des de l’Ajuntament de La Vall d’en Bas, així com des de la majoria de negocis del sector, pel Turisme Familiar i de Natura han afavorit el municipi. Fa molts anys que s’està treballant per aconseguir un turisme de proximitat, respectuós i amant de la natura i això ha fet que no s’hagin patit tant les conseqüències de les restriccions que s’han aplicat arran de la Covid-19.

Les mesures de seguretat que han pres les empreses, el tracte familiar i exclusiu que es dóna en els petits negocis del nostre municipi, així com el nostre entorn natural privilegiat, han ajudat a donar confiança als clients. Alguns han descobert la zona per primera vegada, i molts d’altres ja la coneixien i s’han mantingut fidels a la destinació, cosa que s’aprecia com un valor molt positiu.

Ara els agents del sector esperen que aquesta tardor la tendència es mantingui i que la por i l’alarmisme que sovint es transmet des de xarxes socials i determinats mitjans de comunicació no els afecti, ja que ells estan preparats per a rebre visitants de forma segura i responsable. De fet al llarg d’aquest estiu han demostrat amb escreix la seva capacitat de treball i adaptació a la nova normativa.

Una nova forma d’entendre el turisme, més pausada, sostenible i segura és possible.