Torna una nova edició de la Fira de Sant Nicolau

LES PARADES DE LA FIRA MÉS DIVERSES, SOSTENIBLES I RURALS!

Aquest any la Fira de Sant Nicolau pretén ser més sostenible, diversa i rural. És per això que hi ha una colla de parades d’artesans noves entre les quals ens agradaria destacar: Ous ecològics “La Vila” de la Vall d’en Bas, compreses de tela Ninssa i complements de la modista basenca Laura Serrano ( guardonada amb el premi 100% emprenedors de la Garrotxa d’aquest 2021), les bosses de cotó de la Serva Orgànica, cosmètica natural Òria, bolets de soca Fungi Girona, entre altres parades de roba, joieria, macramé i complements artesans. També s’estrena com a paradista l’artesà del vidre de la Vall d’en Bas, Jordi Traveria, que vol donar a conèixer el seu nou projecte de tallers: “Traveria Workshops”.

A més a més, els artesans de tota la vida no hi faltaran. A la Fira hi trobareu, com sempre,  els artesans de l’embotit de la Vall d’en Bas (Gori, Gaburra i Vilanova), les mítiques garrapinyades i castanyes que no poden faltar a tota fira de tardor, així com creps, oli, vi, coques de Perafita, dolços i pa artesans, farinetes de fajol i farro, els mítics torrons d’Amer, tions i flors de nadal, joguines de fusta, productes d’àloe vera i herbolari i una àmplia gamma de parades de formatges, a destacar les de la Xiquella i Can Vigatà entre d’altres. En definitiva, serà una fira molt complerta que comptarà amb una cinquantena de parades artesanes.

 

EL CARTELL I LES ACTIVITATS FESTIVES DE LA FIRA

El cartell i el programa d’aquest any han estat dissenyats per la jove artista l’Anna Masó Juvanteny (@amasonica), natural de Joanetes, una il·lustradora amb una gran sensibilitat que treballa sota l’eslògan “La natura és art” i que pensem que ha sabut captar molt bé l’essència d’aquesta fira que vol ser cada any més rural, sostenible i respectuosa amb el seu entorn.

Com podeu veure en el desplegable que cada any editem, la Fira de Sant Nicolau comptarà amb la mostra d’oficis, la mostra d’animals, el concurs de dibuix infantil, el taller de les àvies remeieres – que en aquesta ocasió tractarà de les propietats de les arrels i els bulbs -; l’activitat “Un dia a Pagès”, dinamitzada per Arriant i destinada a les famílies que durant tot el dia podran anar passant per l’era d’era d’una masia imaginària; el “Ball a la Plaça” a càrrec del grup de música local Brunzit; la cercavila i ball de la Bruixa del Mallol acompanyada pels Xot’s i la presència, durant tota la jornada, dels “Jocs Gegants de Quiràlia” perquè la mainada en pugui gaudir.

A més a més, com cada any comptem amb el càtering de la Tieta Rosa per qui es vulgui quedar a dinar a l’aire lliure. Ara bé els que preferiu anar de Restaurant no patiu, perquè els restauradors de l’Associació de Turisme i Comerç de la Vall d’en Bas ens han preparat uns menús especials per llepar-se’n els dits que també podreu consultar en el programa.

Com a novetats d’aquest 2021,  al matí hi haurà l’espectacle d’animació infantil “Contes de Gotes i Núvols” de la companyia local Alma i la Mar de contes. I, a la tarda, hi haurà un taller de cultiu de bolets de soca a càrrec de Fungi Girona i l’espectacle de cloenda que servirà per tancar la fira juntament amb el repartiment del caldo per no passar fred. L’espectacle d’aquest any serà: “Danses de Muntanya” a càrrec de l’Esbart Marboleny, que substituirà el mapping que ja feia tres anys que tancava la fira i ja tocava canviar.

EL PREGÓ A CÀRREC DE CLÀUDIA PUJOL

El pregó anirà a càrrec de la directora de la revista Sàpiens: Clàudia Pujol Devesa,  directora de la revista Sàpiens.

La revista Sapiens fou fundada el 2002, per tant, estan apunt d’entrar en al celebració dels 20 anys de la revista i considerem que això és una fita prou important com per a convidar-los. A més aquest 2021 han guanyat el premi nacional de cultura per la seva rigoristat i treball incansables i això també es mereix ser celebrat. Ara bé,  la vertadera raó per la qual els hem escollit ha estat per la campanya que van impulsar aquest passat mes de març de 2021: “No eren bruixes, eren dones” i que lliga amb l’imaginari del poble del Mallol i la seva gegantessa la Bruixa Estruga Maigarda.

“No eren bruixes, eren dones” ha estat una campanya de ‘Sàpiens’  en la qual es va voler compilar tot el que se sap  de la cacera de bruixes a Catalunya, com van ser les seves vides i els seus judicis.

Entre les novetats historiogràfiques d’aquesta investigació destaca la publicació de la llista més completa de dones acusades per bruixeria que s’ha fet mai al nostre país, un exhaustiu llistat amb més de 700 noms i breus biografies. A més es va obrir un portal web (https://www.sapiens.cat/noerenbruixes/index.php) amb un mapa, un vídeo i un manifest, al qual l’Ajuntament de la Vall d’en Bas entre molts altres va poder adherir-se

Sobre aquest mateix tema, i dins el programa de la fira,  també podrem gaudir d’una la xerrada dels historiadors que Sàpiens va tenir en compte per a ordir la campanya.  Per això a les 12.30h dins l’Església de Sant Bartomeu, podrem escoltar del professor de la UB i especialista en història medieval Pau Castell Granados, el qual ens farà una introducció sobre la història de la cacera de bruixes a Catalunya centrada en el cas de la Garrotxa.