NOTA ⚠ Inici de la temporada del programa de vigilància del mosquit tigre

La Vall d’en Bas se suma al programa de vigilància del Mosquit Tigre, que aquest mes de juny ha començat la temporada 2018. La iniciativa, promoguda pel Dipsalut, l’organisme de salut pública de la Diputació de Girona, és especialment important ja que es preveu una presència important de mosquit tigre aquests propers mesos als municipis on hi ha ja la seva presència. El principal motiu és la meteorologia, que ens ha deixat importants episodis de pluges en els darrers mesos.

cicle2015

Abeuradors, dipòsits, fonts, piscines, pneumàtics, embornals, canaleres o deixalles són alguns dels habitats que propicien la seva expansió. Per això és important seguir alguns consells que ofereix el Dipsalut per controlar la seva presència.

  • S’han de detectar els recipients que puguin contenir aigua a l’exterior de casa, com ara pots, gerros, cendrers, plats, cisternes, regadores, abeuradors… veure més exemples
  • Cal traure’n l’aigua encara que sembli que no hi ha larves. N’hi ha prou amb llençar l’aigua a terra o a la gespa, les larves moriran immediatament.
  • Després només cal procurar que els recipients no es tornin a omplir d’aigua, per exemple, posant-los cap per avall.
  • Cal tapar hermèticament, sigui amb una tapa o amb tela mosquitera, els dipòsits d’aigua
  • S’ha de posar sota cobert o bé cap per avall o cobrir amb una lona les barques, carretons o remolcs.
  • Cal eliminar (portant-los a la deixalleria) els pneumàtics vells
  • És recomanable posar peixos vermells, que es mengen les larves del mosquit, en basses ornamentals i fonts de jardí. Hem de tenir en compte que aquesta és una espècie de peixos potencialment invasora. Sota cap concepte s’han d’alliberar en rius i estanys naturals ja que podrien alterar greument aquests ecosistemes.
  • És recomanable netejar anualment les canaleres de teulats i terrasses.
  • També és bo buidar o tractar amb un producte larvicida l’aigua d’embornals i desaigües.

mapa2012

Actualment, el mapa d’expansió del mosquit tigre no afecta al nostre municipi, per aquest motiu és important prendre totes les mesures preventives per tal d’evitar-ho.

El mosquit tigre es troba establert en més de 180 municipis catalans. Afecta a totes les comarques de la demarcació de Girona, amb especial incidència a La Selva, el Gironès i el Baix Empordà. S’ha demostrat que aquest mosquit s’expandeix en major mesura per aquelles zones on hi ha més trànsit de persones.