La Vall d’en Bas se suma a la celebració del Dia de la Dona amb un cicle sobre feminisme

Aquest matí s’ha presentat un cicle sobre feminisme que s’emmarca en la celebració del Dia Internacional de la Dona, el proper mes de març. Tal com ha explicat l’alcalde, Lluís Amat, “des de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas fa molt temps que realitzem activitats per a fomentar la igualtat de gènere i no només pel 8 de març sinó tot l’any.  Fa quatre anys vam iniciar un cicle de tres documentals sobre les dones de la Vall. Així mateix, des de Can Trona, s’han realitzat xerrades, jornades i conferències any rere any com per exemple el cicle “Dona Escriptora” amb una conferencia de la Mita Casacuberta, l’exposició “Dones Científiques” de la mà de l’Institut Català de la Dona o la presentació del llibre “Dones úniques” de Montserrat Barderi. A més, aquest passat 25 de novembre tres il·lustradores van realitzar un mural al Parc de l’Estació en homenatge a les dones rurals”. Seguint aquesta línia, aquest 2020 es fa aquest cicle que gira entorn a la sexualitat femenina, oferint noves percepcions sobre les diferents etapes de la vida sexual de les dones o sobre el tipus de relacions de parella que poden mantenir o no. A més, i com a novetat, es fa en coordinació amb el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i el seu projecte 12 mirades feministes, per tal de fer arribar el missatge encara més lluny.

cartell_ciclefeminista

La primera activitat del cicle tindrà lloc el dia 7 de març a les 7 de la tarda. Es tracta d’una adaptació de l’obra de teatre Monòlegs de la vagina d’Eve Ensler realitzada per la Companyia Les Inconyables.  La representació pretén trencar tabús i esborrar la vergonya que moltes dones senten sobre el seu cos i la seva sexualitat en un context d’humor i emotivitat. El text està basat en més de dues-centes entrevistes que es van fer a dones de totes les edats i de cercles socials i culturals diferents. L’entrada funcionarà amb el sistema de taquilla inversa. Per a reservar, caldrà enviar un correu a cantrona@vallbas.cat i la data límit per fer la reserva és dijous 5 de març.

La segona activitat és la xerrada Aprenent a ser cícliques. L’Anna Salvia, psicòloga experta en educació i salut sexual i veïna del poble de Sant Esteve d’en Bas, exposarà les característiques de cadascuna de les etapes vitals de les dones, les quals comporten canvis profunds a nivell físic, mental, emocional i sexual. El més interessant però és que  donarà eines per tal de poder acceptar tots aquests canvis i gaudir de tot el seu potencial i se li podran consultar dubtes i inquietuds. L’acte tindrà lloc el dijous 12 de març a les 7 de la tarda a l’auditori de Can Trona. L’entrada serà lliure i gratuïta.

La tercera activitat del cicle, el divendres 13 de març a 2/4 de 8 del vespre, és la projecció del documental Singled (Out), que explica la història de cinc dones a quatre extrems del món; la Manu a Barcelona, la Jules a Melbourne, la Shu y la Yang a Shangai i la Melek a Istambul. Totes elles tenen en comú  que són solteres i tracten d’entendre quin paper juga aquesta factor en les seves vides en un món entès i concebut per viure en parella. Després de veure el documental es podrà conversar amb les dues directores, Mariona Guiu i Ariadna Relea, per tal de fer un petit col·loqui i reflexionar sobre l’estigma transcultural existent sobre les dones solteres. Aquesta activitat forma part del cicle 12 mirades feministes del CASG. Tal com ha explicat, la Tina Ruiz, responsable del servei d’atenció a la diversitat afectiva, sexual i de gènere del CASG, “després de realitzar dues activitats a Olot, ara tocava també incidir en els municipis de la comarca, començant per la Vall d’en Bas i continuant, en un futur, col·laborant amb d’altres municipis”.

WhatsApp Image 2020-02-25 at 13.50.59

Finalment, i com ja es va anunciar, durant tot el mes de març es podrà visitar l’exposició “Soror, germana” de la il·lustradora Pepa Rafòls (@pepajade), que precisament presenta dones  que expressen amb total llibertat la seva manera de viure i estimar

Algunes d’aquestes actuacions han comptat amb el suport del Pacto de Estado Contra la Violencia de Género