La Vall d’en Bas forma part del grup impulsor per a la municipalització de l’energia pública

LogoAMEP

La Vall d’en Bas forma part de l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP), una entitat que tindrà per objectiu impulsar la titularitat, la propietat i la gestó públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètc que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos.

Després de Girona ciutat, la Vall d’en Bas és el segon municipi de la demarcació que ja en forma part des dels inicis. L’alcalde, Lluís Amat, assegura que “els ajuntaments hem de jugar un paper decisiu en la transició energètica i no limitar-nos a exercir de consumidors”. La voluntat és contribuir a un model energètic que sigui “més just, democràtic i sostenible”.

VallBasAMEP

El primer pas ha estat elaborar un protocol que regula el marc de col·laboració entre els 47 ajuntaments i 2 entitats que han rubricat el document que contempla crear una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestó pública de l’energia. A data d’avui però, ja son 3 més els municipis que han demanat signar el Protocol, i esperem que les properes setmanes es vagin afegint altres pobles i ciutats d’arreu del país.

El model energètic actual genera grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut que, en el context actual d’emergència climàtca, cal modifcar per anar cap a una transició energètca que requereix una profunda reforma del model de distribució d’energia elèctrica i on els Ajuntaments són part fonamental. L’AMEP s’ha presentat en societat des de Terrassa, en una proposta que lidera aquesta ciutat, però que també està oberta a la incorporació de nous municipis, noves entitats públiques, sectors acadèmics i societat civil organitzada, i compta ja amb l’adhesió de la Xarxa per la Sobirania Energètca i l’Associació de Micropobles de Catalunya.