La Fira de Sant Nicolau d’enguany emfatitza la figura de la dona

rdp_SantNicolau2019_baixa

Aquest matí s’ha presentat una nova edició de la popular fira que se celebra a la vila del Mallol

A un mes exacte de la seva celebració, s’enllesteixen els preparatius d’una nova edició de la Fira de Sant Nicolau, a la vila del Mallol, el proper 6 de desembre de les 10 del matí a les 7 de la tarda.  Avui s’ha donat a conèixer el cartell i alguns dels continguts de la fira que, com ha destacat la tècnica de cultura de l’ajuntament Laura Canalias, “vol deixar enrere el concepte de fira medieval que va funcionar fa un temps per a promoure una fira en reconeixement al patrimoni i l’herència rural del territori, que són l’autèntica essència i ànima de la Vall d’en Bas”. És per aquest motiu que una de les activitats estrella és la mostra d’oficis antics on hi participen ebenistes, ferrers o picapedrers, entre altres artesans i que ajuda a posar en valor el llegat cultural i natural. En aquest sentit i per emfatitzar aquest valor patrimonial la Fira comptarà enguany amb la presència de la Meritxell Martín, investigadora de l’Smithsonian, que oferirà una conferència sobre les tradicions i la cultura immaterial de la Vall d’en Bas, que coneix i ha pogut estudiar bé, després de coordinar el projecte en el qual es van entrevistar més de 800 veïns i veïnes. Un altre dels objectius de la diada és implicar a tots els actors de la Vall d’en Bas per a fer un esdeveniment el màxim d’inclusiu possible. Per això, se segueix comptant amb una comissió organitzadora que ajuda a valorar les activitats que conformen la Fira. A més del ja típic mercat de firaires, també es realitzaran activitats familiars de tota mena, amb un espectacle de carrer de Toti Toronell com a novetat.

Com ha anat succeint en anys anteriors, s’espera una important afluència de visitants que podran gaudir d’una jornada carregada d’activitats pensades per a petits i grans i, com cada any, hi haurà una oferta de menús especial que es dinamitzarà des de l’Associació de Turisme de la Vall d’en Bas, segons ha explicat la seva presidenta Ivonne Gómez, a més del sorteig d’una paner de productes

Pel que fa al cartell d’aquesta edició és obra de l’estudiant de disseny gràfic de Sant Privat d’en Bas, Paula Vergés, que ha explicat que la intenció del cartell era que fos “senzill, modern, que reflectís bé la Fira de Sant Nicolau i que s’hi veiessin els principals elements del Mallol que són el turó, l’església i la bruixa”.

L’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, ha explicat que atesa l’actual situació política del país no es poden ‘normalitzar’ determinades accions i, per aquest motiu, el pregó d’enguany anirà a càrrec de l’Associació Catalana pels Drets Civils, una entitat creada per les famílies dels i exiliats polítics catalans com a plataforma d’actuació conjunta i transversal.

Finalment, Amat ha fet especial menció al fet que en aquesta edició de la fira s’ha volgut emfatitzar la figura de la dona: tant el cartell que ha estat realitzat per una dona, com la xerrada principal de la fira, com el pregó han estat encarregats expressament a dones, ja que des de la comissió organitzadora es vol apostar per fomentar l’apoderament femení. A més, aquest fet pren encara més sentit al Mallol, una vila marcada per la llegenda de la bruixa Estruga Maigarda, que s’ha convertit en tot un símbol des que se’n va fer una gegantessa que volta pels carrers i plaça d’aquesta vila durant tot el dia de Sant Nicolau.