I ja són set les edicions de les Jornades Europees de Patrimoni a la Vall d’en Bas

Aquest passat diumenge, la Vall d’en Bas va celebrar les Jornades Europees de Patrimoni organitzades des de Can Trona. Es tracta de la setena edició en la qual participa el municipi. En aquesta ocasió es va visitar el nucli històric de Joanetes.

La visita va començar de bon matí davant l’església de Sant Romà. L’alcalde Lluís Amat va donar la benvinguda i es va congratular de l’èxit d’assistència a totes les jornades que s’han anat fent any rere any i que van començar per posar en valor el patrimoni cultural i històric del municipi. Una iniciativa que la població ha sabut valorar.

Seguidament Miquel Àngel Fumanal, president del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (PEHOC), va iniciar la visita des d’un punt de vista històric. Va explicar l’origen del municipi i de l’església de Sant Romà.

El poble de Joanetes, situat a l’esquerra de la riera de Joanetes, és format per un grup de cases (la població és en gran part disseminada) al voltant de l’església parroquial de Sant Romà, que havia estat possessió del monestir de Sant Joan de les Abadesses. El lloc és esmentat ja al s. IX; formà part del vescomtat de Bas. L’antic terme comprenia, a més, el poble de Falgars d’En Bas, el veïnat de Can Trona i la masia i església de Pujolriu.

Tot seguit, Fumanal ens va parlar de les inscripcions de les llindes de les cases del voltant, la majoria construïdes a partir de 1700. També es va parlar dels masos disgregats més importants, dels molins d’aigua, de les guerres carlines i dels fets històrics més destacats que han marcat el municipi i dels quals encara en queden vestigis.

Per acabar, Xavier Pallàs, campanòleg, ens va descriure la història de les campanes de Sant Romà i els diferents tocs que es feien servir per avisar als ciutadans dels esdeveniments que tenien lloc. Moltes de les coses que ens va transmetre les va aprendre de l’antic campaner  del poble, en Llorenç Llongarriu. Per acabar, va fer una demostració en directe de com sonaven les campanes i va acabar amb un toc de festa. La demostració va ser gravada i s’ha publicat al compte d’Instagram de Can Trona.

Els assistents van valorar l’acte molt positivament i en demanaren la continuïtat per l’any vinent, ja que és una data molt esperada per tots.