Inauguració de la Font del Roc de Sant Privat

Recuperar i mantenir viu el patrimoni cultural i natural ja fa temps que és una prioritat per l’Ajuntament de la Vall d’en Bas. Quan l’estiu del 2019 es va realitzar l’inventari de patrimoni immaterial amb l’Smithsonian es va refermar encara més aquest convenciment. Aleshores, es va fer palès que els veïns dels 7 pobles de La Vall tenen molt clar quins són els espais, tradicions, oficis i expressions culturals que els defineixen i que, per tant, no volen perdre.

És per això que aquest 2021, des de l’àrea de Cultura i Turisme del municipi s’ha volgut fer una aposta encara més ferma per posar la cultura popular al servei de la ciutadania i adaptar-la a les necessitats actuals del segle XXI. Aquest passat hivern, per exemple, s’ha ofert un cicle de tallers artesans per aprendre oficis tradicionals com ara la cistelleria, l’elaboració de sabons, la costura o l’art de teixir amb les mans.

Ara, arribada la primavera, i seguint amb una feina que fa temps que s’està duent a terme, la de recuperar i arranjar les fonts del municipi, ha arribat al moment de sortir a l’exterior, fer sortides i promoure la cultura popular.

Com que des de l’any passat que tenim pendent la inauguració de la Font del Roc, que no es va poder dur a terme arran de l’arribada de la Covid-19, hem pensat que recuperar aquest acte podia ser una bona oportunitat per començar a revitalitzar v(b)elles tradicions. Així doncs, a més d’inaugurar la font del Roc, i agrair la feina als veïns que van ajudar a arreglar-la, s’ha volgut convidat a la Laura Plasencia (guitarra i veu) per tal d’emular les trobades que, des de temps immemorials, s’han fet a les fonts de La Vall d’en Bas amb l’arribada del bon temps.

L’acte tindrà lloc el dia 10 d’abril. El punt de trobada serà a l’Àrea dels Pins de Sant Privat a les 11 del matí, des d’on es sortirà a peu cap a la Font del Roc (uns 15 minuts de caminada). Un cop allà hi haurà l’actuació musical i uns parlaments per agrair tot l’esforç dels veïns de Sant Privat que, en hores lliures, van anar reparant els tubs des de la sortida de la deu, que neix a la part alta entre Sallent i Santa Magdalena, fins al punt de la font. Allà, la Brigada va continuar les tasques que han permès, finalment, recuperar aquesta Font, que és la quarta que es recupera a La Vall, després de la recuperació el 2017 de la Font del Gat de Sant Esteve d’en Bas, de la Font del Tortonell a El Mallol el 2018 i la Font dels Romaguers de Can Gelada el 2019 a Joanetes.

Per assistir a la inauguració no cal reservar. Tot i això, demanem a la gent que porti mascareta i mantingui les distàncies de seguretat. L’acte s’ha organitzat des de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas amb el suport de Can Trona i l’Associació de Veïns de Sant Privat.