El Workshop de la UAB proposa un projecte de territori per unir els pobles i els actius patrimonials i culturals de la Vall d’en Bas

Dissabte, en la presentació dels primers resultats del workshop de la UAB, els estudiants van donar a conèixer les propostes que han ideat amb una setmana de feina. Tot i que la demanda era un projecte de camins que, amb la recuperació i millora d’antigues vies i la creació de trams nous, unís els pobles de la Vall d’en Bas, el resultat inicial ha estat un projecte de territori i identitat que posa sobre la taula diverses propostes relacionades també amb els actius patrimonials i culturals del municipi. Així, a més d’un camí circular que uneix els nuclis de població, es proposa la creació d’itineraris paral·lels per connectar edificis públics, zones d’interès cultural i patrimonial, miradors o els catalitzadors dels pobles, com poden ser els centres de serveis, el CAP o la farmàcia i així facilitar el desplaçament a peu o en bicicleta.

La profunditat dels treballs presentats en aquesta primera fase de resultats va arribar més enllà, combinant elements que a priori no estan relacionats directament amb els camins: Es van fer també propostes de millores a la parcel·lària per desplaçaments en bicicleta i es van donar idees sobre com millorar l’estètica de les granges de porcs de la vall. En tots dos casos partint d’una mirada artística.

El workshop de la UAB s’ha realitzat durant una setmana a la Vall d’en Bas. Els primers dies, els estudiants, de sis nacionalitats diferents, van assistir a xerrades i conferències a Can Trona sobre el patrimoni cultural i natural de la Vall d’en Bas, sobre zones verdes, urbanisme, camins i infraestructures. També van realitzar rutes per la vall en bicicleta i van visitar la granja La Coromina. Amb tot el coneixement del territori necessari, van dividir-se en grups de treball per desenvolupar projectes de forma simultània.

El workshop ha reunit un equip d’alumnes interdisciplinaris (amb geògrafs, arquitectes agrònoms o ambientòlegs) provinents d’universitats catalanes però també de l’Estat, Itàlia o Rússia.  Tots ells van conviure a l’alberg de la Vall d’en Bas i van treballar colze a colze amb el personal de l’Ajuntament. L’alcalde, el director de Can Trona o la secretària, entre altres treballadors, els van facilitar tota la informació necessària.

Des de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas es valora l’experiència molt positivament gràcies l’enorme implicació i entusiasme dels estudiants i professors. El projecte definitiu no es donarà a conèixer fins d’aquí a un parell de mesos, quan s’hagi pogut redactar. Llavors es farà una presentació pública.

IMG_0120

 

IMG_0119