Crida a la població per a la recopilació d’imatges i gravacions de la Vall d’en Bas

mapa_valldenbas

Aquest mes de d’abril, se celebren 50 anys de la fusió dels municipis de la Vall d’en Bas. Per tal de celebrar aquesta efemèride, l’Ajuntament ha encarregat l’elaboració d’un documental a Tània Ribas, de Zeba Produccions, autora entre d’altres del projecte Dones de la Vall III. La productora ja ha començat a treballar, documentant-se a l’arxiu de l’Ajuntament i també realitzant diverses entrevistes i concretant-ne d’altres que es realitzaran al llarg de tot aquest mes de febrer.

Tot i aquest material, fem una crida a tota la població per a recopilar imatges o gravacions que ajudin a documentar tot el procés de la concentració parcel·lària i la fusió municipal. Sobretot imatges i vídeos dels anys 50 i 60 i especialment de 1968 i 1969.

Caldrà portar les imatges a l’Ajuntament perquè es puguin escanejar i, un cop acabada la feina d’escaneig, es trucarà als propietaris perquè les passin a recollir altra vegada. Hi ha temps durant tot el mes de febrer per a fer-ho.

El documental s’estrenarà a Can Trona la primera setmana d’abril, durant la qual també es programaran diversos actes de celebració dels 50 anys, que s’aniran concretant a mesura que s’acosti la data.

 

 

Una conseqüència de la concentració parcel·lària, va ser la fusió dels municipis de Sant Esteve d’en Bas, Joanetes, Sant Privat d’en Bas i la Pinya, que es va materialitzar el 27 de juliol de 1968 i que es va fer efectiva el 2 d’abril de 1969, quan va tenir lloc el primer ple del consistori representatiu de tots els municipis de la Vall. Inicialment la capitalitat de la nova entitat municipal es va establir a Sant Privat, però a partir de 1999 va passar a Sant Esteve d’en Bas. 

Amb la unificació es recuperà part de l’estructura de l’antic vescomtat de Bas, i la Vall d’en Bas es convertia en un dels municipis més grans de la comarca. La concentració de terres agràries entre els pagesos de la vall -concentració parcel.lària- i la creació de la cooperativa d’agricultors, a principis dels anys 70, van donar un notable impuls a l’activitat agrícola de la zona, i van dibuixar l’actual traçat de carreteres que comuniquen els diversos nuclis de població i veïnats.