Comunicat de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas després de la publicació dels estudis de la coneguda com a ‘variant de les Preses’

El consistori reitera el compromís amb la transparència de la informació

La corporació entén el projecte com un nou punt de partida i buscarà minimitzar, a través d’al·legacions, l’impacte del projecte

IMG_7403

Aquest dimecres, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha sotmès a informació pública l’Estudi Informatiu i l’Estudi d’Impacte Ambiental de la variant de les Preses, que afecta sobretot terrenys del terme municipal de la Vall d’en Bas. 

Aquest fet demostra, d’entrada, que es compleix el calendari que havia explicat en declaracions prèvies l’Ajuntament de la Vall d’en Bas. Com es va dir, els estudis informatius s’havien de tenir enllestits a principis d’aquest any i així ha estat. 

Un fet que des de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas es vol subratllar ja que el consistori ha mantingut sempre un mateix perfil de transparència en la informació que ha arribat a la ciutadania des que s’ha entomat la gestió d’aquest projecte. Un rigor que refermem malgrat les declaracions d’alguns actors els últims dies que falten a la veritat. 

Els estudis de la variant han acumulat retards a causa de la fallida de l’empresa que va guanyar el concurs de Territori a mig projecte, un fet que ha generat problemes i preocupació per la qualitat del resultat final. És a partir de reunions amb la conselleria que coneixem que l’Estudi Informatiu s’havia d’enllestir el setembre del 2019 i, un cop fet aquest document, s’acabava de redactar l’Estudi d’Impacte Ambiental, el passat mes de novembre. És a dir, fa poc més d’un mes. 

Tot i això, volem ressaltar que l’estudi de la variant s’ha enllestit abans que altres peces que segueixen pendents com la connexió de la variant d’Olot amb l’A-26 passant per l’Hostal del Sol.

La transparència en la gestió de la informació se suma a la voluntat de seguir treballant amb coherència amb les línies vermelles que ens hem marcat com a municipi a través de la Comissió de Seguiment de la Variant, creada el 2019. Som conscients que l’obra genera inquietuds a la ciutadania, com per exemple s’ha vist aquest estiu en el projecte ‘Som Vall Bas’, després de parlar amb més de 700 habitants i que confirmen trobades prèvies. En aquesta línia, cal recordar que el Síndic de Greuges va decidir actuar d’ofici a finals de l’any passat. 

L’Ajuntament de la Vall d’en Bas manté que la variant no és prioritat per al municipi però seguirà treballant per responsabilitat buscant el difícil encaix entre la infrastructra, el paisatge, el sòl agrícola i els habitants de la Vall. Per aquest motiu, s’incidirà en trobar una solució per aquest projecte que no provoqui un dany irreversible a la Vall, en la voluntat de ‘cirurgia fina’ que fins i tot ha defensat el Govern català. 

Per aquesta raó, es traslladarà el projecte i s’actuarà en forma d’al·legacions després d’escoltar la Comissió de Seguiment de la Variant. Aquest òrgan municipal, amb representació d’experts i membres del govern i oposició, ha consensuat unes línies vermelles com a poble que s’han defensat des fa temps i aquí ens mantenim: una via d’un carril per sentit amb un tram soterrat a la zona del barri de Verntallat que respecti l’escola i la creació d’un parc urbà integrat. A banda, demanàvem a l’estudi, una referència a la proposta de traçat per Marboleny. 

Pensem que la proposta de partida de la Generalitat és molt millorable en aquests aspectes i actua com a nou punt de partida. Per això, hem contractat una enginyeria de prestigi per fer d’aquesta obra una actuació exemplar quan sigui una realitat. En tot aquest procés, seguirem actuant amb coherència i fidelitat a les peticions que té la ciutadania mantenint el compromís de transparència i sense faltar a la veritat.

La Vall d’en Bas, 15 de gener del 2020.