Actuem per a la mobilitat sostenible a la Vall d’en Bas

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.

2020_SEM_BANERS_WEB_AMTU_960x360

Augment d’emissions en el transport             

Tot i que els investigadors han identificat una reducció dels desplaçaments en cotxe a les grans ciutats i es preveu que en els propers anys el 50% dels viatges es realitzin en transport públic, en bicicleta o a peu, estudis recents de l’Agència Europea del Medi Ambient (EEE) confirmen un augment significatiu en emissions de transport en comparació amb els nivells de 1990.

 

Concretament, les emissions de tot el sector del transport van augmentar un 28% entre els anys 1990 i 2018, cosa que posa de manifest la necessitat urgent de promoure solucions de transport amb carboni neutre. Tot i que diverses àrees europees importants han adoptat mesures estrictes, la part de les energies renovables utilitzades per al transport es va mantenir en 8,1% el 2018.

 

El canvi climàtic i els efectes ambientals relacionats, com inundacions, sequeres o onades de calor, constitueixen una de les amenaces més imminents per al benestar a  Europa. D’acord amb l’Acord de París, que té com a objectiu mantenir l’escalfament global dins d’un llindar d’1,5 graus, és fonamental assolir la neutralitat del carboni per al 2050. Es pot assolir la neutralitat del carboni mitjançant una combinació de mètodes, inclosa la reducció d’emissions de carboni, afavorint l’assoliment d’emissions zero per al transport públic i individual, així com a peu i en bicicleta.

 

Enguany estem immersos a la crisi provocada per la Covid-19, una pandèmia que ha alterat el funcionament del país i de tots i cada un dels municipis, una crisi que ens ha portat a modificar els nostres hàbits. Al llarg d’aquestes setmanes, la forma de desplaçar-nos ha canviat de manera excepcional.

Amb el lema ‘Per una mobilitat sense emissions’, la Setmana del 2020 reflecteix l’ambiciós objectiu d’assolir la neutralitat en les emissions de carbó per a l’any 2050, recollit en el Pacte Verd Europeu. A més, subratlla la importància de l’accessibilitat d’un transport sense emissions i promou la participació de tots els actors.

 

En aquest marc us proposem una sèrie d’activitats virtuals. Es tracta de cinc activitats educatives pels més petits i que formen part de l’Agenda escolar del medi ambient i el desenvolupament de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Hi podeu accedir a través d’aquest link:

 

https://view.genial.ly/5f16ea7c97488c0d6d153b59
També s’inclou una infografia sobre la importància de moure’s de manera sostenible.

Els objectius principals de la Setmana són els següents:

 

  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

 

  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.

 

  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mo-bilitat a peu i els vehicles elèctrics.

 

  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.

 

  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

 

A nivell europeu, l’any passat, es van adherir a la Setmana més de 3.100 ciutats i pobles, dels quals 305 eren catalans. Aquest any, com els anteriors, ens hi hem adherit amb el desig que el nostre compromís, i els dels altres municipis, amb aquesta campanya, garanteixi que Catalunya continuï essent un referent a escala europea en la promoció́ de la mobilitat sostenible, segura i saludable.
Des del nostre municipi seguim treballant en el PEMMS (Pla Estratègic Municipal de Mobilitat Sostenible).

La Vall d’en Bas és un municipi amb nuclis de població disseminats, per tant la mobilitat diària és un punt important en la vida dels veïns. Tant és així, que s’ha cregut necessari formalitzar la redacció d’un Pla Estratègic Municipal de Mobilitat Sostenible (PEMMS) amb l’objectiu d’avançar cap a un municipi més sostenible i segur.

 
El document encarregat té l’objectiu de proporcionar eines a l’Ajuntament per tal de seguir avançant cap a un model de territori més sostenible, fomentant l’ús racional del vehicle privat i prioritzant l’anar a peu, amb bicicleta i amb transport col·lectiu.

L’elaboració del Pla Estratègic Municipal de Mobilitat Sostenible abordarà des de la relació entre els diferents pobles i nuclis de la Vall fins a l’organització de carrers i places de cada nucli urbà. Totes aquestes accions s’impulsen des del consistori amb l’objectiu final de millorar la mobilitat a la Vall i per tant la convivència. Alhora que es fan disminuir els gasos d’efecte hivernacle i es compleixen els objectius de reducció plasmats al Pla d’Acció per l’Energia Sostenible.

 

Seguiu tenint a la vostra disposició l’adreça electrònica mobilitat@vallbas.cat on tothom que vulgui pot fer arribar el seu punt de vista sobre aquesta matèria al llarg de tot el procés.

En el marc de la Setmana de la Mobilitat i com a actuació dins del PEMMS, properament es realitzaran una sèrie actuacions a la carretera de la parcel·laria. Aquesta singular carretera és una via força utilitzada entre els habitants de la Vall, tant pels que van en bicicleta, a peu o amb vehicle. Amb la idea de pacificar els seus diferents usos s’hi instal·laran radars pedagògics que ens permetran controlar i reduir la velocitat en els diferents trams, alhora que comptabilitzem el nombre de vehicles que hi circulen. Les dades obtingudes serviran per la redacció del Pla Estratègic Municipal de Mobilitat Sostenible.
Jo també actuo pel clima i tu? Cuidem la Vall !

Núria Gómez Dorga,

Tècnica de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas