80 persones assisteixen a la primera jornada del cicle sobre l’exili i la retirada a Can Trona

La recuperació de la memòria històrica és cosa de tots. I això va quedar demostrat dissabte a Can Trona. L’Ajuntament de la Vall d’en Bas, l’Ajuntament de Camprodon, el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, el Centre d’Estudis de la Retirada i més de 80 assistents ho van deixar palès en la primera jornada del cicle sobre l’exili i la reitrada. La Guerra Civil és un tema de rigorosa actualitat i el seu estudi, divulgació i reflexió segueix essent imprescindible. Queda molt per fer i molt per aprendre.

El dissabte a les 17:30 es va inaugurar l’exposició Camins de la retirada a Can Trona. Una exposició comissariada per Lluís Bassaganya, fundador del Centre d’Estudis de la Retirada. L’exposició compta amb informació documental i material que el mateix Lluís ha trobat pentinant les muntanyes que uneixen Camprondon amb França, per on es van exiliar tropes republicanes i molts civils. Seguidament, el mateix comissari, va realitzar una conferència a l’Auditori de Can Trona on hi va exposar algunes de les conclusions del seu estudi. Entre altres, va mostrar llocs inèdits on s’hi havien ubicat bateries militars o camins emprats desconeguts fins ara.  També va explicar i detallar altra informació de notable interès documental.

Per acabar aquesta primera jornada, Carles Vallejo, membre de l’Associació d’Expressos Polítics, i reconegut per la seva trajectòria sindicalista i de lluita obrera, va presentar el llibre Cisquet, un maqui olotí. El volum explica la tràgica història del fill del darrer alcalde republicà de la ciutat d’Olot.

Fou una jornada molt emotiva que dona el tret de sortida a les 3 activitats que encara queden pendents. La propera, el dissabte dia 17 de febrer a l’Auditori de Can Trona. La Maria Campillo, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, realitzarà una conferència titulada L’exili republicà a la cultura i la literatura.

 

retirada 2

 

retirada 1

 

retirada 3